Burgerlijke aansprakelijkheid

    De algemene regel is dat je burgerlijk aansprakelijk bent voor alle schade die een huisdier toebrengt, dat onder je hoede is, zelfs al heb je zelf niets fout gedaan. Wel essentieel is dat het dier zich op een abnormale of onvoorzienbare wijze heeft gedragen. De eigenaar zal in dat geval alle kosten moeten betalen van de ziekenwagen en de verzorging van de man die werd gebeten en die kosten kunnen hoog oplopen. In feite zou iedereen beter een goede burgerrechtelijk aansprakelijkheidsverzekering privé-leven nemen (beter gekend onder de naam familiale verzekering). Die zal in zo’n geval de kosten betalen.
    Daarnaast is de eigenaar ook strafrechtelijk verantwoordelijk en kan hij hiervoor veroordeeld worden tot een geldboete en zelfs een celstraf wegens opzettelijke slagen en verwondingen door gebrek aan voorzorg. Wat ook belangrijk is, is dat het begrip ‘onder zijn hoede hebben’ ruimer is dan alleen eigenaar zijn. Ook de vriendelijke buur die voor je hond zorgt als je op vakantie bent, kan dus aansprakelijk gesteld worden voor de schade die jouw hond veroorzaakt, als hij hem uitlaat en voor zover hij er effectief ook de baas over is op dat moment. Het is wel zo dat het slachtoffer zelf geen fout mag hebben begaan. Dus als een wildvreemde je hond, waarmee je aan de leiband aan ‘t wandelen bent, streelt zonder jouw toestemming en gebeten wordt, dan is die vreemde aansprakelijk voor de schade.
    Ook goed om weten: ’huisdier’ moet ruim geïnterpreteerd worden: je bent dus ook aansprakelijk voor je paard, neerhofdieren, klein vee en zelfs bijen en.... een bordje ‘Opgepast, gevaarlijke hond!’ volstaat niet om je te onttrekken aan je aansprakelijkheid.


Design